HomeHome  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Među najosporovanijim knjigama u SAD „Igre gladi“

Go down 
AuthorMessage
Avon.
stay alive
stay alive
Avon.

Lokacija : District 1
Broj poruka : 143

Među najosporovanijim knjigama u SAD „Igre gladi“ Empty
PostSubject: Među najosporovanijim knjigama u SAD „Igre gladi“   Među najosporovanijim knjigama u SAD „Igre gladi“ EmptyThu Apr 19, 2012 3:03 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Njujork - Popularna trilogija „Igre gladi“ i dalje izazivaju pojedine roditelje i nastavnike da dovedu u pitanje ideju da se one nađu na polici biblioteka. Drugu godinu za redom je tako delo Suzane Kolins među najosporovanijim knjigama u SAD. Prema izveštaju Američke bibliotekarske asocijacije (ALA) za intelektualnu slobodu, koja prati pisane pritužbe na pojedine naslove u bibliotekama za koje se traži da budu uklonjene zbog neadekvatnog sadržaja, saopštile su da su „Igre gladi“ bile među prvih deset osporavanih knjiga, zbog „seksualnog sadržaja“ i „neadekvatnosti dečjem uzrastu zbog nasilja“ – sada su na trećem mestu, dok su pre godinu dana bile pete.

Sama spisateljica Kolins je priznala da njene knjige nisu „za svakoga“ – reč je o distopijskoj priči u kojoj su deca primorana da se bore na život i smrt.

Barbara Džons, direktorka ALA, smatra da je veću kritiku „Igre gladi“ doprinela velika očekivanja od prvog filma koji je nedavno uspešno započeo svoj bioskopski život u SAD. Primećeno je da se ljudi žale zbog izbora glumaca za film, kao i da porede kako neki junak ima „tamniju kožu“ u knjizi, a ne na filmu, ili obratno.

„Najproblematičnije knjige“ su tinejdžerske novele Loren Mirakle – „ttyl“, „ttfn“, „l8r“ i „g8r“, i to zbog seksualne eksplicitnosti. Na drugom mestu je Kim Dong Hvaova „Boja Zemlje“ zbog „golotinje“ i „seksualnog obrazovanja“.

ALA je utvrdila 326 prigovora, što je blagi pad u odnosu na 348 zabeleženih 2010. godine. Doduše, i dalje važi procena da na svaku zvaničnu pritužbu postoji i nekoliko usmenih.

Na ovoj listi se i dalje nalaze klasici poput Oldosa Hakslijevog „Vrlog novog sveta“ i „Ubiti pticu rugalicu“ Harpera Lija. Međutim, najveće iznenađenje je nestanak sa liste slikovnice „Za tango je potrebno troje“ Džastina Ričardsona i Pitera Parnela o dva muška pingvina koji odgajaju bebu-pingvina. Ova slikovnica je bila na prvom mestu četiri puta u poslednjih pet godina.

Film apsolutni hit u Americi

Los Anđeles – Film „Igre gladi“ je apsolutni hit ove godine pošto je četvrtu nedelju za redom obezbedio prvo mesto liste najgledanijih u Severnoj Americi. Za to mu je prošle nedelje bilo dovoljno 21,5 miliona dolara, i sada ima zaradu od 337,1 milion dolara u Americi. Ovoga puta su mu (bezuspešni) konkurenti bila tri nova filma, kao i 3D verzija „Titanika“ koja je zaradila tek 11,6 miliona dolara.

S druge strane – u ostatku sveta, ovaj film ne prolazi tako dobro. Zaradio je prošle nedelje 15 miliona dolara, ali van Severne Amerike su bolji od njega bili i „Titanik“ (88,2 miliona dolara), „Bojni brod“ sa Rijanom (58) i „Gnev Titana“ (16).
Back to top Go down
http://www.pekiskandal.tumblr.com
 
Među najosporovanijim knjigama u SAD „Igre gladi“
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
The Hunger Games Balkan :: May the odds be ever in your favor :: # more than just a piece in games-
Jump to: